Hvad er carat?

Hvis du har skulle købe en forlovelsesring, en halskæde eller et armbånd, er du sandsynligvis stødt på caratbegrebet. Det er et begreb, der dækker over forskellen på størrelsen og vægten af en diamant. For at holde styr på størrelsen af dem vejer man dem i det, der kaldes carat. Det bliver angivet med 2 decimaler, og hver carat svarer til 0,20 g. Det vil sige, at en diamant på 1 carat har en vægt på 0,20 g.

Det er normalt, at diamanter er på en carat eller mindre. Det er nemlig kun i de rigtig dyre smykker, at du vil finde diamanter på mere end en karat – jo flere carat, jo dyrere er smykket nemlig.

Læs evt. mere på caratdiamanter.dk.

Forskellen på rå og slebne diamanter

Du bruger carat til at angive vægten for både rå og slebne diamanter. Det er dog ikke ensbetydende med, at værdien er den samme. Slebne diamanter er nemlig mere værd end rå diamanter, så selv hvis antallet af carat er lavere på en sleben diamant, vil den være mere værd, end en rå med højere karat.

Det er de også, fordi mange rå diamanter forbliver uslebne, da kvaliteten ikke er høj nok. 

De 4 c’er

Det er dog ikke kun antal carat, som har indflydelse på værdien af en diamant. Derfor taler man om de fire c’er. Den ene værende carat. 

De andre c’er er:

– Cut, altså slibning. Det dækker over måden diamanten er blevet slebet og hvor smukt det er. 

– Clarity, er klarhed. Altså hvor klar er diamanten, og hvor flot reflekterer den lyset. 

– Color, altså farve. Den mest normale farve er den hvide eller farveløse diamant, som du kender. Det er ret unormalt at finde farvede diamanter. Det sker dog, at man finder dem og de er kendt som fancy diamanter og kan være lyserøde, orange mm.